{Taraxacum officinale}

Natura zatoczyła idealne koło. Znów mamy mniszka na trawniku. Co prawda w mniejszym nasileniu niż na wiosnę, ale jest! Liście posłużą nam do urozmaicenia  wytrawnych sałatek.

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Simple_art_wood

    Jak ten czas mknie. Dopiero co w południe chodziłam po łące i zrywałam kwiaty mniszka licząc tysiąc….., tysiąc dwieście, by potem robić z niego miód mniszkowy. A liści nigdy nie jadłam, nawet nie wiem czemu. Jutro poszukam. Czy jesz je jak sałatę czy rukolę, z sosem winegret?

  2. Tak. Dokładam je do klasycznych sałatek. Polewam oliwą lub sosem winegret.
    Liście są gorzkie i bardzo zdrowe. Gorycz pobudza trawienie.
    Ciągle mało jej mamy w diecie, dlatego liście jak najbardziej trzeba rwać… i jeść na zdrowie.
    Zatem – smacznego i na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.